خال یکی از شایعترین خصوصیات بدن انسان است. تقریباً هر انسانی حداقل یک خال دارد که از آن آگاه است. برای اکثر مردم، خالها مشکلی ندارند و به سادگی روی پوست آنها مانند نواحی صورت، بازوها، پاها و گردن وجود دارند. با این حال، برای افرادی که خال بزرگ در یک ناحیه مشخص (مانند بینی، سینه یا صورت) دارند، میتواند استرس و اضطراب زیادی ایجاد کند. به همین دلیل، میتواند منجر به تغییرات زندگی روزمره، مانند آرایش کردن بیش از حد یا پنهان کردن خال با لباس شود. خوشبختانه خالها را میتوان با استفاده از روشهای مختلفی از بین برد که محبوبترین آنها استفاده از فناوری لیزر است. برداشتن خال با لیزر روشی است که در سالهای اخیر به دلیل میزان بالای موفقیت، هدفگیری دقیق و صرفهجویی در زمان، محبوبیت یافته است. پس از گذراندن دوره نقاهت، به سختی اثری از خال باقی میماند. با این وجود در این مطلب قصد داریم روشهای درمان جای لیزر خال را به شما ارائه دهیم.
علل احتمالی پدیدار شدن خال
احتمالا یکی از موارد زیر در بروز خال نقش دارد:
- ژنتیک
- داشتن سیستم ایمنی ضعیف
- داشتن پوست روشن
- قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش
بیشتر خالهایی که در بزرگسالی ظاهر میشوند، غیر سرطانی هستند. با این حال، اگر یک خال جدید ایجاد شد، یا اگر متوجه تغییراتی مانند درد، خونریزی، یا تغییر در اندازه و شکل در خالهای موجود خود شدید، باید برای معاینه به متخصص پوست مراجعه کنید.
چگونه خال ها با لیزر برداشته می شوند؟
ناحیه درمان با استفاده از بیحس کننده موضعی برای به حداقل رساندن ناراحتی و درد ناشی از لیزر، بیحس میشود. سپس خالها با استفاده از فناوری لیزر با حداقل جای زخم، سوزانده و بخار میشوند.
چه مدت طول می کشد تا یک خال برداشته شود؟
این روش بسیار سریع است و هر خال تقریباً پنج تا ده دقیقه طول میکشد تا از بین برود. معمولا برداشتن یک خال حدود سی دقیقه طول میکشد. این شامل اقدامات قبل و بعد از برداشتن خال با لیزر و همچنین ارائه نکات مربوط به مراقبتهای درمان جای لیزر خال است.
آیا برداشتن خال با لیزر درد دارد؟
در روش حذف خال با لیزر از بیحسی موضعی برای بیحس کردن ناحیه استفاده میشود. بنابراین هیچ گونه درد یا ناراحتی در طول درمان با لیزر احساس نمیشود.
زمان ریکاوری لیزر خال چقدر است؟
هیچ زمان قطعی از ریکاوری لیزر درمانی وجود ندارد و برای افراد با ویژگیهای مختلف، متغیر است. اما به طور میانگین، زمان بهبودی حدود دو هفته طول میکشد. خال پس از بهبودی کامل باید مانند یک دایره صورتی و صاف به نظر برسد که طی چند هفته پس از عمل محو میشود.
لیزردرمانی یکی از روشهای رایج از بین بردن خال است که دوران نقاهت نداشته و ناحیه طی دو هفته کاملا بهبود مییابد. در این مدت زمان باید نکات مراقبتی را به خوبی انجام داد تا بهبودی سریعتر اتفاق بیفتد.
مراحل بهبودی خال
پس از برداشتن خال، روند بهبود اسکار و از بین بردن جای زخم به سه مرحله تقسیم میشود:
- مرحله التهابی: تقریباً ۱۲ ساعت پس از عمل شروع میشود و تا ۵ روز طول میکشد.
- مرحله تکثیر: این مرحله در عرض ۲۴ ساعت پس از حذف خال شروع میشود و حدود ۷ روز طول میکشد.
- مرحله بلوغ: این مرحله نهایی میتواند تا یک سال بعد از جراحی ادامه داشته باشد.
بعد از درمان جای لیزر خال شاهد چه خواهیم بود؟
در دقایقی بعد از اتمام مراحل حذف خال با لیزر، یک علامت قرمز در جایی که خال قبلا وجود داشت، پدیدار میشود. این ناحیه با یک پانسمان و کرم پوشانده میشود. ظرف ۲۴ ساعت میتوان پانسمان را برداشت و علامت قرمز شروع به تشکیل یک دلمه نازک میکند که در عرض چند روز میریزد و یک اثر صاف صورتی به جا میگذارد.
آیا حین درمان جای لیزر خال به مرخصی کار نیاز داریم؟
در بیشتر موارد، گرفتن مرخصی از محل کار ضروری نیست. به طور کلی، برداشتن خال با لیزر با مراجعه به دندانپزشک مقایسه میشود و بیماران میتوانند در همان روز یا روز بعد به سر کار خود بازگردند. در نظر داشته باشید که اگر خال از یک ناحیه مشخص مانند بینی یا صورت برداشته شده باشد، تا مدتی اطرافیان به راحتی قادر به مشاهده جای لیزر خواهند بود.
آیا می توانیم بعد از درمان جای لیزر خال آرایش کنیم؟
توصیه میشود تا دو هفته بعد از درمان جای لیزر خال یا تا زمانی که دلمه زخم از بین نرفته است، از مصرف محصولات آرایشی خودداری کنید.
آیا برداشتن خال با لیزر بهتر از اکسیزیون است؟
همه خالها را نمیتوان با استفاده از لیزر از بین برد. با این حال، برای کسانی که میتوانند از روش لیزر استفاده کنند، به دلیل ماهیت تهاجمی بودن اکسیزیون، این روش بسیار مفیدتر است. چرا که هیچ قسمت از پوست بریده نمیشود؛ بنابراین هیچ جای زخم عمیقی وجود ندارد. در عوض، برداشتن خال با اکسیزیون باعث ایجاد رد صورتی پس از بهبود زخم میشود. علاوه بر این، به دلیل حداقل تهاجمی بودن حذف لیزر، خطر عفونت کمتری در مقایسه با برداشتن اکسیزیون وجود دارد.
چه خالهایی را میتوان با لیزر برداشت؟
همانطور که در بالا ذکر شد، با لیزر نمیتوان همه خالها را از بین برد. خالهایی که بهترین نتیجه را از لیزر درمانی میبرند، انواعی هستند که از روی پوست بلند میشوند. یعنی خالهای گوشتی بهترین گزینه برای برداشتن با لیزر هستند. خالهای صاف یا خالهای بسیار تیره برای لیزر ایدهآل نیستند.
آیا میتوان با لیزر بیوپسی کرد؟
خیر. فناوری لیزر خال را تبخیر میکند، بنابراین هیچ نمونهای گرفته نمیشود یا برای بررسی باقی نمیماند. اگر نیاز به بیوپسی باشد، برداشتن با اکسیزیون توصیه میشود.
آیا لیزر بیخطر است؟
لیزرها با استفاده از بالاترین و پیشرفتهترین تکنولوژی در صنعت زیبایی ساخته شدهاند. آنها روی پوست کاملاً ایمن هستند و تنها احتیاط ممکن این است که بیمار در طول درمان باید از عینک ایمنی استفاده کند. دراین باره که آیا لیزر موهای زائد عوارض دارد یا نه در مقاله دیگری توضیح دادهایم.
بعد از برداشتن خال با لیزر چه اتفاقی می افتد؟
پس از اینکه پزشک خال شما را به طور کامل برداشت، ممکن است آن را بخیه بزند تا به روند بهبودی کمک کند. همچنین ممکن است یک بانداژ را روی ناحیه تحت درمان قرار و دستورالعملهای بهبودی را در اختیار شما قرار دهند.
اگر پس از دریافت دستورالعملهای مراقبت و درمان جای لیزر خال احساس ضعف یا سرگیجه نکردید، میتوانید به خانه برگردید و استراحت کنید. بسته به لیزر درمانی، بهبودی کامل ممکن است چند روز یا حتی هفتهها طول بکشد. ممکن است لازم باشد ۱ تا ۲ هفته دیگر برای معاینه بعدی مراجعه کنید تا مطمئن شوید که ناحیه به درستی بهبود مییابد.
اگرچه در درمان جای لیزر خال درد غیر معمول است، اما ممکن است ناراحتی و خارش رخ دهد. از آنجایی که این فرآیند کوتاه و کم تهاجمی است، شما میتوانید بلافاصله فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرید. اگر خال شما از ناحیه قابل مشاهده مثل صورت برداشته شود، ممکن است لازم باشد ۱ تا ۲ روز از فعالیتهای اجتماعی کناره بگیرید.
۱ تا ۴ روز اول پس از برداشتن خال، ممکن است درد خفیفی در ناحیه تحت درمان داشته باشید. این طبیعی است و معمولا با بهبودی پوست از بین میرود. برای محافظت از ناحیه باید محل درمان را به مدت ۱ تا ۲ روز تمیز و خشک نگه دارید. برای مراقبت بهتر حین درمان جای لیزر خال، توصیه میشود ناحیه درمان را به مدت ۷ روز پانسمان کنید. پس از گذشت این مدت بانداژ را بردارید و ناحیه را تمیز و مرطوب نگه دارید.
تمیز و مرطوب نگه داشتن جای لیزر خال، فرآیندی بسیار مهم در تسریع مدت زمان بهبودی است. توصیه میشود روزی دوبار پانسمان را تعویض کنید و تا دو هفته وازلین بزنید.
چگونه پس از برداشتن خال از پوست خود مراقبت کنید؟
ایجاد اسکار در حین برداشتن خال امکانپذیر است، به خصوص خال بدخیم یا پیش سرطانی که نیاز به برش عمیقتری دارد. با این حال، چند اقدام وجود دارد که میتوانید برای کمک به بهبود پوست و ایجاد زخم کمتر انجام دهید.
مرطوب نگه داشتن زخم پس از برداشتن خال ضروری است و ممکن است به بهبود آن تا ۵۰ درصد سریعتر کمک کند. به طور کلی، زخم باید تمیز نگه داشته شود، سپس بانداژ و با پمادهای بدون نسخه هیدراته شود. همچنین باید یک یا دو بار در روز بانداژ را عوض کنید. به هیچ وجه از الکل روی زخمهای ناشی از لیزر درمانی استفاده نکنید. این ممکن است در روند درمان اختلال ایجاد کند.
چگونه میتوان از زخم برداشتن خال جلوگیری کرد؟
به خاطر داشته باشید که در هنگام بهبودی پوست را تمیز و بدون مزاحمت نگه دارید. تا حد امکان از لمس یا خاراندن ناحیه تحت درمان خودداری کنید. همچنین باید از نور خورشید دوری کنید؛ زیرا میتواند به ناحیه درمان آسیب برساند و همیشه هنگام بیرون رفتن از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
هنگامی که زخم بهبود یافت، ماساژ متوسط میتواند جریان خون را افزایش دهد، بهبودی را تسریع بخشد و سفتی ناحیه را از بین ببرد. برای جلوگیری از ایجاد اسکار و التهاب در حین درمان جای لیزر خال، از سیگار کشیدن، مصرف الکل و استفاده از هر گونه داروی رقیق کننده خون خودداری کنید.
جای زخم برداشتن خال چگونه است؟
بدن در چند روز اول پس از عمل برداشتن خال برای بهبود زخم کار میکند. جای زخم واکنش طبیعی بدن به ضربههایی است که به عمق لایههای پوست وارد میشوند. بدن شروع به ساخت کلاژن برای ترمیم پوست در جایی که قبلا خال وجود داشت، میکند. معمولا کلاژن ناشی از آسیب ضخیمتر و متراکمتر از کلاژن معمولی است.
ناحیه آسیب دیده ممکن است ۲ تا ۴ هفته پس از برداشتن خال خشن، قرمز و سفت به نظر برسد؛ زیرا بافت بهبودی شروع به تشکیل شدن میکند. اگرچه ممکن است ناحیه زخم در ۱ تا ۲ ماه اول کمی متورم و قرمز باشد، اما معمولاً جای زخم به مرور زمان محو و صاف میشود.
درمان جای لیزر خال صورت
اگر خال صورت خود را به تازگی برداشتهاید، مهم است که روتین مراقبتی متخصصان پوست دنبال کنید تا مطمئن شوید که رضایتبخشترین نتایج را به همراه خواهد داشت. بسته به نوع برداشتن خال، ممکن است بخیه یا زخم کوچکی روی محل ایجاد شود. در هر صورت، محل درمان معمولاً بانداژ میشود تا از بروز آسیب یا عفونت محافظت شود. شما باید سهم خود را در تمیز نگه داشتن آن انجام دهید تا بهبودی مناسب صورت گیرد.
معمولا به شما توصیه میشود تا ۴۸ ساعت از شستشوی صورت خودداری کنید. بعد از این مدت باید بانداژ را بردارید و ناحیه را با آب تمیز کنید. سپس کمی وازلین روی آن بمالید و بانداژ جدید بگذارید. این کار را در هفته اول بعد از برداشتن خال باید انجام دهید. بعد از آن هر زمان که قصد خروج از منزل را دارید، باید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. تا دو هفته از مصرف لوازم آرایشی در نواحی درمان شده اجتناب کنید.
درمان سریع جای لیزر خال و مراقبت از بخیهها
اگر بخیههایی روی پوست خود دریافت کردهاید، نکات خاصی وجود دارد که باید تا زمانی که برداشته شوند، رعایت کنید. این شامل موارد زیر است:
- محل را به مدت ۲۴ ساعت خشک نگه دارید.
- پس از این مدت، اطراف محل را به آرامی و بدون کشیدن بخیهها بشویید.
- محل را با یک حوله تمیز خشک کنید.
- یک آنتی بیوتیک موضعی روی محل قرار دهید.
- اگر ناحیه بانداژ شده بود، طبق توصیه متخصص پوست، بانداژ را تعویض کنید یا زخم را در معرض هوای آزاد بگذارید.
- محل را تمیز و خشک نگه دارید، دو بار در روز آن را بشویید تا زمانی که بهبود یابد.
نحوه مراقبت از زخم باز بعد از خال برداشتن
اگر زخم باز دارید، بسته به دستورات متخصص پوست، ممکن است لازم باشد یک پانسمان روی آن نگه دارید یا آن را در معرض هوا بگذارید. در هر دو مورد، محل باید حداقل یک بار در روز شسته و خشک شود. برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن زودرس زخم، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که ناحیه را به آرامی با پماد آنتی بیوتیک بپوشانید.
۵ چیزی که باید بعد از برداشتن خال از آن اجتناب کنید
کارهایی که نباید بعد از برداشتن خال انجام دهید به اندازه مراقبتهای طول درمان جای لیزر خال اهمیت دارند. در طول دوران نقاهت، باید از موارد زیر اجتناب کنید:
- اصلاح پوست نواحی درمان یا نزدیک آن
- انجام فعالیت شدید
- استفاده از هرگونه پاک کننده پوست، پراکسید یا سایر مواد محرک
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آب
- مصرف داروهایی که ممکن است باعث خونریزی شوند
علاوه بر این، در صورت داشتن هر یک از موارد زیر پس از درمان، باید فوراً با متخصص پوست خود تماس بگیرید:
- تب
- درد غیرمعمول یا طولانی مدت
- قرمزی یا ترشح چرک
- باز شدن مجدد زخم
- بخیههایی که زودتر از موعد بیرون آمدهاند
- ظاهر شدن مجدد خال پس از برداشتن
تا دو هفته بعد از برداشتن خال از اصلاح پوست و مصرف لوازم آرایشی یا سایر مواد محرک خودداری کنید. همچنین قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آب و نور خورشید نیز توصیه نمیشود.
درمان خانگی جای لیزر خال
معمولا تا یک هفته بعد از لیزردرمانی باید از وازلین برای نرم کردن و درمان جای لیزر خال استفاده کنید. وازلین کمک میکند تا زخم ناشی از درمان سریعتر بهبود یابد. بعد از گذشت این مدت زمان میتوانید از ژل سیلیکونی روی ناحیه درمان استفاده کنید و پوست را کمی ماساژ دهید. این کار به افزایش خونرسانی و بهبود هر چه سریعتر پوست کمک زیادی میکند. از آنجایی که نور خورشید برای زخم ناشی از لیزر درمانی ضرر دارد، توصیه میشود حتما قبل از خروج کرم ضد آفتاب بزنید.
درمان جای سوختگی ناشی از لیزر خال
مرطوب نگه داشتن پوست برای درمان جای سوختگی ناشی از لیزر بسیار حیاتی است. از این رو توصیه میشود تا چند روز اول بعد از درمان از وازلین استفاده شود. بعد از طی کردن دوره اولیه نقاهت، میتوان از انواع روغنهای طبیعی نیز برای رطوبترسانی بیشتر استفاده کرد.
برای درمان جای خال بعد از لیزر کافی است یک سری نکات ساده را رعایت کنید.
- اگر پانسمان دارید به شما گفته میشود چه زمانی باید آن را بردارید. این دوره معمولا ۷ روزه است.
- از وازلین به طور معمول برای مرطوب نگه داشتن زخم به مدت ۱ تا ۲ هفته تا مدت زمان بهبودی استفاده میشود.
- زخم به مدت ۲ تا ۳ هفته قرمز خواهد بود که به تدریج طی چند ماه آینده برطرف میشود.
- ماساژ با روغنها یا کرمهای مرطوب کننده یا سیلیکونی (درماتیکس) پس از ۲ تا ۳ هفته برای کمک به کاهش هر گونه جای زخم توصیه میشود.
- در صورت افزایش درد یا قرمزی، با پزشک خود مشورت کنید.
درمان قرمزی جای لیزر خال
توصیه میشود برای کاهش قرمزی ناشی از برداشتن خال، از ژل سیلیکونی دو بار در روز و تا 3 هفته بعد از لیزر استفاده کنید. Skin Medica Dermatix و Strataderm دو برندی هستند که مصرف آنها پیشنهاد میشود.
راهنمای مراقبتهای بعد از درمان جای لیزر خال
بعد از عمل، ناحیه به مدت ۲ تا ۳ ساعت بیحس میشود. پس از این، اثر ماده بیحس کننده از بین میرود و زخم کمی متورم و دردناک احساس میشود. پاراستامول ساده یا ایبوپروفن برای ۱ تا ۲ روز بعد از درمان، هر گونه ناراحتی را به حداقل میرساند.
۱ تا ۳ روز بعد از لیزر خال
در این زمان باید انتظار داشته باشید که ناحیه قرمز و لبهها کمی ملتهب و برجسته باشد. این علائم طبیعی است؛ زیرا بخشی از روند بهبودی محسوب میشود. در این زمان باید از وازلین برای رطوبترسانی و نرم کردن جای لیزر استفاده کنید. پانسمان کردن جای لیزر نیز توصیه میشود.
۳ تا ۱۰ روز بعد از لیزر خال
زخم دارای لبههای قرمز با یک مرکز زرد رنگ است که بخشی از روند بهبودی طبیعی محسوب میشود. معمولا زخم به همراه کمی درد یا حتی بدون درد است. در این مدت زمان نیز استفاده از وازلین و پانسمان توصیه میشود.
۱۰ تا ۱۴ روز بعد از لیزر خال
زخم قرمز به نظر میرسد، در حالی که آخرین نواحی زخم به آرامی بسته میشوند. تا بهبودی کامل از وازلین و پانسمان استفاده کنید.
۱۴ تا ۲۸ روز بعد از لیزر خال
زخم قرمز خواهد شد اما به خوبی بهبود مییابد و با توجه به میزان بهبودی شما شروع به محو و صاف شدن میکند. در این مدت زمان میتوانید از روغنهای طبیعی یا سیلیکون ژل برای ماساژ ناحیه لیزر شده استفاده کنید.
۱ تا ۳ ماه بعد از لیزر خال
این ناحیه از رنگ قرمز به صورتی تبدیل خواهد شد. اگر زخم در حال بهبود است، بعید به نظر میرسد که خال دوباره رشد کند. به سادگی با Bio-Oilناحیه درمان را ماساژ دهید و از ژلهای سیلیکونی (درماتیکس یا کلوکوت) استفاده کنید که اغلب به کاهش جای زخم کمک میکنند.
۳ تا ۹ ماه بعد از لیزر خال
بافت اسکار شروع به بازسازی میکند و با قرمزی کمتر و تبدیل به رنگ روشنتر محو میشود. گاهی اوقات ممکن است مقداری رنگدانه دوباره روی سطح پوست ظاهر شود که در این صورت باید با پزشک خود تماس بگیرید. در این مدت زمان باید در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید، از ضد آفتاب استفاده کنید.
خلاصه مراقبتهای درمان جای لیزر خال
در زیر خلاصهای از مراقبتهای لازم بعد از لیزر خال آورده شده تا دیگر نیازی به درمان جای لیزر نباشد.
- زخم را به مدت ۲ روز خشک نگه دارید.
- تعویض پانسمان را تا یک هفته ادامه دهید.
- در طی ۱ تا ۲ هفته، در مناطقی که پوست تحت تنش است مانند کمر و پاها، توصیه میشود ورزشهایی را که احتمالاً باعث کشش زخم میشود را کاهش دهید.
- نوارهای بانداژ یا پانسمان را میتوان تا ۳ هفته روی زخم قرار داد تا به بهبود زخم کمک کند.
- بعد از ۳ هفته میتوان زخم را با روغنها یا کرمهای مرطوب کننده ماساژ داد.
- در صورت افزایش درد یا قرمزی با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است نشانه عفونت باشد.
سوالات متداول
در ادامه قصد داریم به رایجترین سوالات درباره درمان جای لیزر خال پاسخ دهیم.
آیا میتوانم بعد از لیزردرمانی صورت خود را به طور معمول بشویم؟
بله، میتوانید اما مراقب باشید که ناحیه را برای ۲ تا ۳ روز اول خشک نگه دارید و از خیس کردن آن ناحیه یعنی حمام طولانی یا شنا به مدت ۷ روز خودداری کنید.
بله، پاراستامول ساده و ایبوپروفن مخصوصاً در ۱ تا ۲ روز اول کافی است. پس از آن هر گونه ناراحتی باید کاهش یابد.
توصیه ما این است که برای زخمهای کوچکتر بهتر است ۲ تا ۳ روز ورزش را کنار بگذارید. اما پیادهروی آرام مشکلی ندارد. اگر ناحیه درمان در محلی است که ورزش کردن شما به طور مستقیم با آن سر و کار دارد، ورزش را به مدت ۷ تا ۱۰ روز کنار بگذارید.
ممکن است مقدار کمی تراوش در پانسمان خود مشاهده کنید، اما اگر بیشتر از این میزان باشد، باید به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه با دستمال روی آن را بپوشانید تا متوقف شود. در صورت ادامه دار بودن خونریزی یا دردناک شدن ناحیه، هر چه سریعتر با پزشک خود تماس بگیرید.
بله، مقداری کبودی در ناحیه کاملا طبیعی است. به طور معمول ۷ تا ۱۴ روز طول میکشد تا کبودی بهبود یابد و ماساژ ملایم و کرم آرنیکا میتواند به تسریع بهبودی کمک کند.