وقتی صحبت از انواع لیزر پوست میشود، آینده در دستان شماست. مفاهیمی که زمانی مختص داستانهای علمی تخیلی بود، مراقبت از پوست را وارد مرحلهی جدید و شگفتانگیزی کرده است. امروزه از فناوری لیزر برای پوست صورت و بدن استفادههای متفاوتی میشود. از درمان سرطان پوست تا کاهش چین و چروک و از بین بردن موهای زائد تا روشن کردن رنگ پوست صورت و بدن.
دستگاهها و روشهای متفاوتی برای لیزر پوست صورت و بدن وجود دارد، که اگر به فکر استفاده از آنها هستید، به شما پیشنهاد میکنیم این مقاله از وبلاگ میس و مستر را بخوانید.
لیزر چیست و چه کاربردی دارد؟
این فناوری از ابتدای دهه 1960 میلادی پدیدار شد. لیزر وسیلهای است که پرتوی از نور منسجم را از طریق یک فرآیند تقویت نوری ساطع می کند. انواع مختلفی از لیزرها از جمله لیزرهای گازی، لیزرهای فیبری، لیزرهای جامد، لیزرهای رنگی، لیزرهای دایود و لیزرهای اگزایمر وجود دارد.
نور لیزر با نور معمولی متفاوت است. دارای ویژگیهای منحصر به فرد مختلفی مانند انسجام، تک رنگی، جهت و شدت بالا است. به دلیل این ویژگی های منحصر به فرد، در زمینههای متفاوتی کاربرد دارد.
مهمترین کاربردهای لیزر عبارتند از:
- لیزر در پزشکی( لیزر درمانی، چشم پزشکی، انواع لیزر پوست، مراقبت از مو و…)
- لیزر در ارتباطات
- لیزر در صنایع
- لیزر در علم و فناوری
- لیزر در صنایع نظامی
کاربردهای فناوری لیزر
لیزر یکی از اجزای اصلی محصولاتی است که ما هر روز از آنها استفاده میکنیم. محصولات مصرفی مانند پخش کنندههای Blu-Ray و DVD برای خواندن اطلاعات از دیسکها به فناوری لیزر متکی هستند. اسکنرهای بارکد برای پردازش اطلاعات از لیزر استفاده میکنند. لیزر در بسیاری از جراحی ها مانند جراحی لیزیک چشم نیز کاربرد دارد. در تولید، از لیزر برای برش، حکاکی، مته کاری و علامت گذاری طیف گستردهای از مواد استفاده می شود.
انواع لیزر پوست صورت و بدن
استفاده از لیزر با اهداف زیبایی و درمانی، تنها به یک نوع محدود نمیشود، بلکه انواع مختلفی لیزر پوست صورت با کاراییهای متفاوتی در درمان مشکلات پوستی وجود دارد. انواع لیزرها با توجه به نوع دستگاه مورد استفاده متفاوت است. از نظر پالسهای لیزر و همچنین طول موج ساطع شده توسط دستگاه لیزر.
مهمترین کاربردهای لیزر برای پوست عبارتند از:
- آکنه و درمان اسکارهای ناشی از آن.
- جای بخیه عملهای جراحی.
- لکههای مختلف پوستی.
- از بین بردن موهای زائد.
- مشکلات عروقی مانند رگهای بیرون زدهی صورت، درمان واریس.
- برداشتن خالهای مادرزادی.
- پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر.
- رفع چین و چروک صورت.
- لیزر سفت کننده پوست.
- روشن کردن و لایهبرداری ناحیه بیکینی و سایر نواحی تیره پوست.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره رفع تیرگیهای بدن پیشنهاد میکنیم مقاله: سریع ترین روش های رفع تیرگی زانو ؛ از درمان های خانگی تا بهترین کرم ها را بخوانید.
دستگاههای لیزر مورد استفاده در درمانهای زیبایی و پزشکی پوست صورت و بدن از نظر طول موج، عمق نفوذ و فناوری متفاوت هستند. در ادامه انواع لیزر پوست، ویژگیها و تفاوتهایشان را بررسی میکنیم.
انواع لیزر برای درمان پوست صورت
نوعی لیزر پوست است که فرآیند ترمیم و برطرف کردن مشکلات سطح پوست را انجام میدهد و مهمترین دستگاههای مورد استفاده در آن اینهاست:
لیزر فراکسل (Fraxel)
بهترین نوع لیزر برای جوانسازی پوست و درمان مشکلات آن است. ظاهری جوانتر، شادابتر و با طراوتتر به پوست شما میبخشد. لیزر فراکسل برای رفع چین و چروک و آسیب های ناشی از نور خورشید، جوان سازی پوست و از بین بردن پوستهای مرده کارایی و عملکرد خوبی دارد.
این نوع لیزر پوست جایگزین مناسبی برای عملهای جراحی پوست به شمار میآید، و نتیجهای برابر با 10 سال جوانسازی پوست دارد. پس از انجام یک جلسه درمان با لیزر فراکسل پوستتان ظاهری آفتابسوخته به خود میگیرد، که جای نگرانی نیست.
لیزر جنسیس (Laser Genesis)
یکی دیگر از انواع لیزر پوست که بیشتر برای لایهبرداری صورت از آن استفاده میشود. لایهبرداری سلول های مرده پوست به رفع قرمزی کمک میکند و با تولید کلاژن به صورت شما طراوت و درخشندگی میبخشد. این فرآیند درنهایت باعث صاف شدن پوست و کاهش ظاهر خطوط ریز، لکههای تیره و چین و چروک و شادابی پوست صورت میشود. هر جلسه درمان با لیزر جنسیس فقط 15 دقیقه طول میکشد و نتایج رضایتبخشی به همراه دارد.
لیزر فرکشنال (Fractional Laser)
اگر در حال پرس و جو و بررسی انواع درمانهای پوست با لیزر هستند، حتما نام لیزر فرکشنال به گوشتان خورده. چون یکی از معروفترین انواع برای پوست صورت به شمار میآید.
لیزر فرکشنال از پرتوهای هدفمند نور برای حذف لایه سطحی پوست شما استفاده میکند.
این نوع لیزر درمانی قادر به درمان مشکلات پوستی زیر است:
- سرطان پوست
- خطوط ریز یا عمیق، چین و چروک و اسکار آکنه
- لکههای ناشی از آفتابسوختگی و پیری پوست
مزایای دیگر درمان با لیزر فرکشنال:
- بهبود تولید کلاژن
- تسریع در روند بهبود زخم
- کوچک کردن ظاهر منافذ
در مجموع لیزرهای فرکشنال میتوانند رنگ و تمام علائم پیری پوست را از همه جهات بهبود بخشند.
آشنایی با بهترین مارک کرم ضد آفتاب برای پوست خشک از برندهای ایرانی و خارجی
عوارض جانبی لیزر فرکشنال
لیزرهای فرکشنال به دلیل توانایی آنها در هدف قرار دادن بخشهای تحت درمان، به جای کل سطح ناحیه پوستی، خطر بسیار کمتری نسبت به سایر لیزرها دارند. با این حال لیزرهای فرکشنال ممکن است باعث درد، قرمزی، تورم، یا پوسته پوسته شدن و هیپرپیگمانتاسیون مرتبط با درمان شوند.
البته این عوارض جانبی در طول فرآیند بهبود از بین میروند. در موارد بسیار اندکی بعد از هفتههای ابتدایی درمان ممکن است جوش های آکنه مانند، عفونتهای باکتریایی پوست، حساسیت، قرمزی طولانی مدت و هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب بروز کند.
پس از انجام جلسات درمان با لیزر فرکشنال مانند آفتاب سوختگی حسی همراه با خارش، و سوزش در پوست خود دارید.
پوست شما ممکن است تاول بزند، مایع زرد رنگی ترشح کند و پوسته پوسته شود.
بعد از حدود 5-7 روز، پوست شما خشک شده و شروع به لایه برداری میکند. پوست تازه ممکن است ظاهری صورتی یا رنگ پریده داشته باشد که به تدریج بهبود یافته و شاداب و درخشان میشود. این روند میتواند تا یک سال طول بکشد.
نتایج مورد انتظار بعد از یک یا سه جلسه از درمان با لیزر فرکشنال قابل مشاهده است.
برای آشنایی بیشتر با لیزر فرکشنال پیشنهاد میکنیم مقاله لیزر فرکشنال چیست و چه تاثیر شگفت انگیزی بر پوست صورت دارد؟ را بخوانید.
آی پی ال (IPL)
مخفف عبارت intense pulse light میشود IPL و به همین نام معروف است.
درمان با لیزر (IPL) که با نام فتوفاسیال نیز شناخته میشود، راهی برای بهبود رنگ و بافت پوست شما بدون جراحی است. این درمان قادر به بهبود برخی از آسیبهای ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید – با نام پیر نوری است.
IPL همچنین یکی از انواع لیزر پوست است که لکههای پوستی ناشی از عوارض برخی بیماریها مانند لکههای قهوهای که به آن لکههای کبدی یا پیری نیز میگویند و لکههای تیره ناشی از تغییرات هورمونی را درمان میکند.
پی دی ال(Pulsed Dye Laser)
لیزر رنگی پالسی یا PDL از یک پرتو نور متمرکز استفاده میکند، که رگ های خونی پوست را هدف قرار میدهد. نور به گرما تبدیل و رگهای خونی را از بین میبرد در حالی که پوست اطراف آسیبی نمیبیند.
نور زرد به کار رفته در لیزر پی دی ال بسیار ایمن است.
مزایا و معایب استفاده از لیزر برای پوست صورت
استفاده از لیزر به عنوان روشی جدید و نوآورانه برای درمان مشکلات پوستی مزایای زیادی دارد، از جمله:
- درمان مشکلات پوستی اعم از ترک و چین و چروک بدون ایجاد زخم و نیاز به دورهی نقاهت و استراحت طولانی. به ندرت عوارض جدی ایجاد میکند.
- بهبود رنگ پوست و ظاهر برای مدت طولانی.
- نتایج درمان با لیزر قابل مقایسه با استفاده از محصولات مراقبت پوست مانند کرمها و سرمها نیست.
- پوست را یکدست میکند.
- ظاهر پوست با طراوت و شاداب میشود، به طوری که حداقل 10 سال جوانتر به نظر برسید.
- بهبود جای زخم.
مانند هر درمان دیگری، لیزر نیز معایبی دارد. چنانچه تکنسین دستگاه صلاحیت و مهارت لازم را نداشته باشد، ممکن است عوارض جدی برای پوست ایجاد شود.
با افزایش قدرت لیزر بدون در نظرگرفتن نوع و رنگ پوست، احتمال بروز اثرات جانبی مانند روشن یا تیره شدن پوست یا اسکار نیز وجود دارد.
لیزر موهای زائد
امروزه در سراسر جهان از انواع لیزر برای رفع موهای زائد و از بین بردن مشکلات مربوط به پرمویی بدن و صورت استفاده میکنند.
انواع مختلفی از لیزرها برای از بین بردن موهای زائد استفاده میشود که هر کدام از آنها مناسب نوع خاصی از پوست است. فرآیند حذف موهای زائد حدود شش ماه قبل از رشد مجدد طول میکشد و در مقایسه با مومهای گرم موثرتر به حساب میآید.
بهترین دستگاههای لیزر برای رفع موهای زائد:
تکنولوژی لیزر الکس
لیزر الکس از کریستال های الکساندریت به عنوان منبع امواج لیزر استفاده میکند و استفاده از آن برای پوست های تیره رنگ ترجیح داده میشود.
یکی از مهم ترین عیوب لیزر الکس ایجاد عدم تعادل رنگدانه ملانین و بروز رنگدانه های پوستی است.
لیزر ان دی یاگ
لیزر Nd: YAG یا (Neodymium-YttriumAluminum-Garnet) که با نام لیزر ان دی یاگ شناخته میشود طول موجهای قوی دارد. به همین موهای ضخیمتر و صافتر را با نتیجهی بهتری از بین میبرد. و برای افراد دارای پوست تیره نیز مناسب است. در بین انواع لیزر پوست، لیزرهای Nd و LP Nd: YAG طولانیترین طول موج را دارند، و نسبت به انواع دیگر کمی ناراحتکنندهتر هستند.
لیزر جنتل
تکنولوژی لیزر جنتل یا ملایم برای انواع پوست و همچنین انواع علائم مختلف استفاده میشود، اما برای گرفتن نتایج بالا در رفع موهای زائد نیاز به تکرار جلسات است.
ليزر روبی
لیزر یاقوتی یا روبی، یکی از قدیمی ترین و موثرترین دستگاه ها از نظر جذب قوی سلولهای ملانین است. برای پوستهای تیره خطرآفرین است، اما نتایج بسیار خوبی در رفع دائم موهای زائد برای افراد دارای پوست سفید و روشن دارد.
انواع لیزر سرد
لیزر سرد برای از بین بردن موهای زائد در تمام نواحی مختلف بدن مناسب است و با توجه به دمای متفاوت هر دستگاه انواع مختلفی از آن وجود دارد:
دستگاه DEKA : مشخصه این دستگاه امواج طولی متعدد آن است و انواع موهای زائد اعم از روشن، متوسط و ضخیم را از بین میبرد و همچنین مشخصه آن عدم برجای گذاشتن هیچ گونه اثر و سوختگی بر روی پوست است.
دستگاه سینوزور: در از بین بردن انواع موهای زائد با رنگ های مختلف به خصوص موهای تیره عملکرد قابل قبولی دارد.
بیشتر بخوانید: آیا لیزر موهای زائد عوارض دارد؟ لیزر چه تاثیری بر باروری شما می گذارد؟
پاک کردن تاتو با لیزر
برخی از افراد ممکن است به دلایل زیادی نیاز به پاک کردن انواع خالکوبی و تاتو از بدن خود داشته باشند و فناوری های لیزر زیادی در این زمینه استفاده میشود، که بسته به رنگ خالکوبی و مدت زمان گذشته از آن متفاوت است، مانند:
- خالکوبی با رنگ سیاه که رایجترین نوع تاتو است و با استفاده از لیزر روبی، لیزر الکساندریت و لیزر یاگ پاک میشود.
- خالکوبی با رنگهای سبز و آبی. بهتر است این دو رنگ را با روبی و الکساندریت پاک کنید.
- قرمز و زرد برای رنگهای قرمز و زرد از لیزر YAG و پی دی ال (Pulsed Dye LASER) استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: مهم ترین مراقبت های بعد از تاتو که ماندگاری آن را چند برابر می کند
مراقبتهای قبل از لیزر پوست صورت
چند نکته بسیار مهم وجود دارد که باید قبل از جلسات لیزر صورت رعایت کنید :
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا استفاده از دستگاههای برنزهکننده بپرهیزید و 4 هفته قبل از درمان بالیزر، روزانه از کرم ضد آفتاب مناسب پوستتان استفاده کنید.
- از هر گونه درمان شیمیایی یا لایه برداری عمیق پوست به مدت 4 هفته قبل از درمان خودداری کنید، مانند: لایه بردارهای قوی شیمیایی و درم ابریژن که منجر به تحریک پوست میشود.
- حداقل 72 ساعت قبل از شروع جلسه لیزر داروهایی مانند داکسی سایکلین و مینوسیکلین که باعث حساسیت به نور می شوند را مصرف نکنید.
- اگر از برخی بیماریها در ناحیه درمان مانند زخمهای اطراف دهان رنج میبرید، برای دریافت داروهای ضد ویروسی مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبتهای پس از درمان پوست با لیزر
نکات مهمی که پس از طی جلسات درمان لیزر میبایست رعایت کنید:
- از پوست خود در برابر نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش که باعث آسیب و پیری پوست میشود محافظت کنید. محافظت از پوست در برابر نور خورشید باعث ماندگاری نتایج درمان با لیزر تا دوسال خواهد بود.
- از مکملهای حاوی آنتی اکسیدان، و ویتامین استفاده کنید تا ضمن ماندگاری نتائج درمان سلامت و شادابی پوستتان را بهبود ببخشید.
- پوست خود را با نوشیدن روزانه آب فراوان، و استفاده از مرطوبکنندهها آبرسانی کنید.
کلام آخر؛
انواع لیزر پوست از جمله فناوریهای نوینی هستند که به خدمت اهداف پزشکی، و سلامت و زیبایی درآمدهاند. فناوری لیزر و دستگاههای مختلف آن روز به روز پیشرفت میکند، به طوری که نسلهای جدید دستگاههای قدیمی فاقد عوارض و مشکلات هستند. به شما توصیه میکنیم قبل از انتخاب نوع لیزر پوست صورت و بدن حتما با متخصص پوست مشورت کنید و راهنماییهای لازم در مورد شرایط پوستتان را بگیرید.
سؤالات متداول
1- نتایج لیزر پوست صورت چه زمانی ظاهر میشود؟
بسته به شدت مشکلات پوستی و نوع پوست و درمانی که انجام دادهاید متفاوت است. مثلا نتایج لیزر موهای زائد تقریباً از 2 تا 3 هفته طول میکشد، بنابراین باید صبور باشید تا بتوانید تفاوت محسوسی در رشد مو ببنید و این احتمال وجود دارد که برای گرفتن نتایج رضایت بخش و کامل به چندین جلسه اضافی نیاز داشته باشید.
2- آیا می توان از دستگاه های لیزر موهای زائد در منزل استفاده کرد؟
دستگاههای لیزر خانگی برای رفع موهای زائد وجود دارد که به نسبت دستگاههای کلینیک زیبایی کم قدرتتر است و میتوانید با مراعات دقیق راهنمای محصول از آن استفاده کنید.
3- آقایان هم میتوانند از لیزر برای پوست بدن استفاده کنند؟
بله. دستگاههای لیزر برای رفع موهای زائد بدن آقایان نیز موجود است.
4- لیزر برای لیفت صورت و کشیدن پوست نیز قابل استفاده است؟
تکنیک Elite برای لیفت صورت و گردن که فناوری ترکیبی از لیزر الکس و لیزر YAG است. و نه تنها برای لیفتینگ پوست صورت و گردن استفاده میشود، بلکه در بسیاری از روشهای دیگر مانند رفع موهای زائد و برداشتن خال کاربرد دارد.