آیا تا به حال بر روی پوست خود احساس خارش کرده‌اید طوری که هر چه بیشتر خراش دهید، بیشتر می‌خارد؟ اگرچه خارش بدون دلیل ممکن است مانند یک مشکل روانی به نظر برسد، اما برای افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک پدیده بسیار واقعی است. برای افراد مبتلا به ام اس معمول است که احساسات عجیب و غریبی را تجربه کنند. این احساسات می‌تواند مانند سوزن سوزن شدن، سوزش، ضربه زدن یا پاره شدن در پوست افراد باشد. خارش یکی دیگر از علائم پوستی ام اس است که فرد را آزار می‌دهد. این احساسات فیزیکی اغلب علائم اولیه ام اس هستند. امروز قصد داریم به مناسبت 9 خرداد روز جهانی ام اس اطلاعات بیشتری در مورد علائم پوستی ام اس ارائه کنیم. پس این مقاله را دنبال کنید.

ام اس چیست؟

ام اس یک بیماری سیستم عصبی مرکزی (CNS) است. زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن به طور غیر طبیعی به سیستم عصبی مرکزی بدن حمله می‌کند. علت ام اس هنوز ناشناخته است. با توجه به تحقیقات انجمن ملی ام اس، تصور می‌شود که این یک واکنش به عوامل محیطی در افرادی است که از نظر ژنتیکی به این عوامل حساس هستند.

در افراد مبتلا به ام اس، سیستم ایمنی به اشتباه به میلین حمله می‌کند. میلین پوشش محافظی است که اعصاب را احاطه کرده است. هنگامی که این پوشش مورد حمله قرار می‌گیرد، اعصاب نمی‌توانند به خوبی کار کنند، که سیگنال‌های بین مغز و بقیه بدن را مختل می‌کند. علائم بسته به محل آسیب متفاوت است و می‌تواند باعث ناتوانی شود. یکی از شایعترین عوارض نشانه‌های پوستی ام اس است. اما این علائم کدامند؟

ام اس چیست؟

چه کسانی به ام اس دچار می‌شوند؟

طبق تحقیقات بیشترین بازه سنی که در معرض بیماری ام اس هستند بازه 20 تا 40 سال است. اما در واقع عواملی چون ژنتیک،‌ کمبود ویتامین دی،‌ عوامل جغرافیایی، سیگار کشیدن و نژاد می‌تواند در این مورد تعیین کننده باشد. اگر علائم پوستی ام اس را در خود مشاهده کردید نگران و مضطرب نشوید و برای اطمینان به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.

علائم پوستی بیماری ام اس چیست؟

احساس خارش، سوزش و سوزن سوزن شدن از علائمی است که پزشکان پس از بررسی بیمار می‌توانند آنها را به بیماری ام اس ربط دهند. تقریباً تمام علائم پوستی ام اس نتیجه آسیبی است که ام اس به مغز و نخاع وارد می‌کند. آسیب به مسیرهای حسی در سیستم عصبی مرکزی می‌تواند باعث ایجاد احساسات غیر طبیعی در سایر نقاط بدن، از جمله پوست شود. این احساسات غیرطبیعی می‌تواند شامل بی‌حسی، سوزن سوزن شدن، درد و خارش و همچنین احساس خزیدن حشرات، چکیدن آب، رطوبت، فشار و لرزش در نواحی خاصی از بدن باشد.

علائم پوستی بیماری ام اس چیست؟

با این حال، این احساسات هیچ ربطی به پوست ندارند. بلکه علائم پوستی ام اس است که دلیل آنها آسیب به بخش‌هایی از مغز است که سیگنال‌هایی را از اعصابی که حس را به پوست می‌رسانند دریافت می‌کنند. پوست شما ممکن است احساس کند که می‌سوزد، اما شما پوست سالم است و این تنها نشانه‌های پوستی ام اس است. در واقع اعصاب پیام اشتباهی را ارسال می‌کنند.

دیگر علائم پوستی ام اس شامل از دست دادن احساس روی پوست به طور کامل و دیس‌ستزی (احساس دردناکی است که می‌تواند روی پاها، بازوها و دست‌ها تأثیر بگذارد) که مانند سوزش، خنجر زدن، سرمای یخ، خارش یا احساس وصل شدن برق به بدن است.

رایجترین علائم پوستی بیماری ام اس

در افرادی که مبتلا به ام اس هستند، آسیب به رشته‌های عصبی در سیستم عصبی مرکزی (و پوشش میلین اطراف آن‌ها) باعث می‌شود سیگنال‌های بین مغز، نخاع و بقیه بدن شما به هم بریزد. این تداخل در انتقال سیگنال‌های عصبی همان چیزی است که باعث علائم پوستی ام اس می‌شود. در حالی که علائم از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است و می‌تواند با گذشت زمان بهتر یا بدتر شود.

خارش در یک محل از پوست در هر دو طرف بدن یکی دیگر از نکاتی است که نشان می‌دهد این نشانه‌ها از  علائم پوستی ام اس است. احساس خارش می‌تواند تقریباً در هر نقطه از بدن شما رخ دهد که معمولاً هر دو طرف را درگیر می‌کند. به عنوان مثال، هر دو دست، هر دو پا یا هر دو طرف صورت شما ممکن است درگیر شوند. با این حال، گاهی اوقات، خارش ممکن است محدود به یک مکان باشد، معمولاً یک دست یا پا.

رایجترین علائم

گاهی حملات احساس خارش می‌تواند شش بار در روز یا بیشتر اتفاق بیافتد، اما معمولا فقط چند ثانیه تا چند دقیقه طول می‌کشد. اگرچه کوتاه هستند، اما این قسمتها می‌توانند بسیار شدید و مخرب باشند، به خصوص اگر آنها را در شب تجربه کنید. هیچ بثورات یا برآمدگی در ناحیه خارش‌دار وجود ندارد، اگرچه خاراندن ناحیه می‌تواند آن را قرمز کند.

یکی از رایج‌ترین علائم پوستی ام اس که یکی از مشکلات پوستی در بارداری هم هست، کهیرها و حلقه‌های قرمز و برجسته روی پوست هستند. ممکن است باعث خارش یا احساس سوزش شوند. افراد مبتلا به ام اس ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی داروهای خاصی که برای درمان ام اس خود استفاده می‌کنند، دچار کهیر شوند. با این حال، کهیر علامت معمولی ام اس نیست. اگر فرد مبتلا به ام اس به کهیر مبتلا شود، به احتمال زیاد به علت عوارضد دارو، غذا، لوازم آرایشی یا لوسیون است.

از معمولترین نشانه‌های پوستی ام اس این است که دچار خارش فانتوم می‌شوید. این نوع از خارش یک نوع خارش مزمن و بدون هیچ علت خاصی است. تحقیقات بیانگر این است که خارش فانتوم یکی از علائم پوستی ام اس است. دلیل این خارش یک نوع عامل غیر طبیعی در ارسال سیگنال در بدن است. این خارش شبیه به دردهای خیالی در افراد می‌باشد و اکثرا در افرادی که بیماری ام اس دارند، اتفاق می‌افتد که از یک اختلال مغزی ریشه می‌گیرد.

درمان علائم پوستی ام اس

در برخی افراد نشانه‌های پوستی ام اس بروز می‌کند که می‌تواند سطحی یا آزاردهنده باشد. اگر این خارش و علائم پوستی ام اس بسیار سطحی هستند نیازی نیست به دنبال درمان باشید زیرا در مدت کوتاهی از بین می‌رود. اما اگر این مشکلات بصورت مداوم تکرار می‌شود و حالت بیماری مزمن به خود گرفته در اینجا چند روش ساده برای درمان علائم پوستی ام اس به شما پیشنهاد می‌کنیم.

درمان علائم پوستی ام اس

می‌توانید در خانه از کمپرس آب سرد برای ساکت کردن خارش و سوزش علایم پوستی ام اس استفاده کنید. با گذاشتن این کمپرس به اندازه یک ربع، پوست تسکین پیدا می‌کند. توجه داشته باشید که بر روی پوست حوله بگذارید سپس کمپرس را بر روی آن بگذارید.

اصلی‌ترین درمان علائم پوستی بیماری ام اس این است که پوست خود را سالم نگه‌دارید. به میزان کافی آب بخورید و با گنجاندن میوه و سبزیجات در سبد تغذیه خود پوستتان را هیدراته نگه‌دارید. از خاراندن پوست و هر کاری که می‌تواند به پوست آسیب برساند خودداری کنید. برخی محصولات آرایشی و بهداشتی هستند که ممکن است باعث خارش یا سوزش یا حساس کردن پوست شما شوند. این محصولات دارای رایحه‌های خاص یا مواد شیمیایی هستند پس از استفاده از آنها اجتناب کنید. همچنین توجه داشته باشید که دوش گرفتن با آب داغ و پوشیدن لباسهایی از الیاف پلاستیکی می‌تواند علائم پوستی ام اس را تشدید کند و باعث ناراحتی شما شود.

همیشه درنظر داشته باشید که برخی افراد که ام اس دارند ممکن است به یکسری از داروها حساسیت پیدا ‌کنند. همچنین برخی داروها دارای عوارض جانبی مانند خارش و سوزش پوست هستند که ممکن است با علائم پوستی بیماری ام اس اشتباه گرفته شود.

دستگاه تحریک الکتریکی ورا پوستی عصب یکی از راه‌هایی است که به کاهش علائم پوستی ام اس کمک می‌کند. این دستگاه بارهای الکتریکی را به بدن منتقل کرده و با تحریک سیستم عصبی آن ناحیه‌ی پوستی از خارش و سوزش پوست می‌کاهد.

برخی داروها مانند کرم و اسپری وجود دارد که می‌تواند این سوزش و خارش را آرامتر کند. اما پیشنهاد می‌شود تا جایی که می‌توانید از آنها استفاده نکنید. زیرا این مواد سیستم ایمنی را پایین می‌آورند. همچنین باعث تحریک بیشتر پوست شما می‌شود.

آیا مشکلات پوست ام اسی ها خطر دارد؟

آیا علائم پوستی ام اس خطر دارد؟

خارش ناشی از ام اس آزاردهنده و از بین برنده تمرکز در افراد است. با این حال، معمولاً خطر طولانی مدت ایجاد نمی‌کند. خارش پوست میل شدید به خاراندن ایجاد می‌کند، اما در واقع می‌تواند احساس خارش را افزایش دهد. خاراندن شدید می‌تواند سطح پوست را بشکند و به آن آسیب برساند که خود این عامل می‌تواند منجر به عفونت شود. خبر خوب این است که در بیشتر موارد، هیچ درمانی لازم نیست. علائم خود به خود فروکش خواهند کرد. با این حال، اگر خارش شما همچنین دارای بثورات خارجی یا تحریک قابل مشاهده است، به پزشک خود مراجعه کنید. این ممکن است نشانه یک واکنش آلرژیک یا عفونت باشد و احتمالاً با فعالیت بیماری ام اس مرتبط نیست و از علائم پوستی ام اس نیست.

همه افراد به خصوص افرادی که با بیماری ام اس دست و پنجه نرم می‌کنند باید سبک زندگی بدون استرس و تنش را در پیش بگیرند. زیرا استرس باعث تحریک سیستم عصبی می‌شود که برای بیماران ام اس عوارض بیشتری به همراه دارد. یکی از آن عوارض علائم پوستی ام اس است که با استرس و تنش عصبی ممکن است بروز کند. پس اگر خارش و سوزش شما را آزار می‌دهد آرامش را به زندگی خود دعوت کنید.

منابع

healthline

everydayhealth